In deze bizarre tijd is het essentieel om goed voor jezelf te zorgen en daar wil ik je graag bij helpen! We vergeten soms dat we zelf zóveel meer kunnen doen om ons goed te voelen. Ik kan me voorstellen dat je in deze periode in lockdown soms moeite hebt om alle ballen in de lucht te houden en je wellicht soms  neerslachtig, somber en verdrietig voelt. Grijpen naar dingen die je een (tijdelijk!) goed gevoel geven is vaak het resultaat. Dat is menselijk! Wanneer we eten kunnen we tijdelijk genieten. Genieten van het moment.

 

Maar wees eerlijk, hoe voel je je daarna?

 

Wist je dat je je ontzettend goed kan voelen, door alleen al je voeding aan te passen? Het constante gevecht tussen “ik moet iets lekkers hebben “en “ik wil gewoon gezond en fit zijn” is niet leuk. Je komt er geen steek verder mee want uiteindelijk wint de hunker naar iets lekkers.

 

Kom uit deze strijd! Maak je los van deze afhankelijkheid, je kunt je echt zoveel beter voelen! Wist je dat het bovenstaande vaak te maken heeft met insulineresistentie? We zijn verslaafd, verslaafd aan suikers en ons lichaam wil hierdoor alleen maar meer.

 

Ik zal je uitleggen hoe dat komt. Op het moment dat wij suikers eten ( snelle koolhydraten zijn ook suikers! deze worden snel opgenomen in het bloed ) gaat onze bloedsuikerspiegel omhoog. Wat omhoog gaat, gaat ook weer omlaag. En juist dit gegeven veroorzaakt problemen. Op het moment dat je bloedsuikerspiegel zakt heef je lichaam weer behoefte aan energie. Dit merk je door een dip na de maaltijd of snack. Het probleem wordt dus in stand gehouden.

 

The key is het stabiel houden van je bloedsuikerspiegel. Dit is gunstig voor je huid omdat het verouderingsprocessen remmen, maar zeer zeker is dit gunstig voor je lichaam. Door je bloedsuikerspiegel stabiel te houden krijg je minder last van cravings/snaaizin en voel je je fitter!

 

Maar hoe houd ik mijn bloedsuikerspiegel stabiel?

De beste tip waar je mee kunt beginnen is vetten toe te voegen aan je koolhydraatbron. Hou je van brood? Prima, combineer je boterham dan met goede vetten zoals notenpasta, zalm, avocado, roomboter etc. Door vetten toe te voegen blijf je langer verzadigd en gaat je bloedsuikerspiegel minder snel omhoog. Sowieso mag je mager gaan vervangen door vet, dit zorgt voor langere verzadiging en je lichaam heeft vet gewoon nodig! (goede vetten 😉 Op den duur kun je brood gaan vervangen door voeding die meer voedingsstoffen bevat en je boedsuikerspiegel stabiel houden. Laat verder de bewerkte producten achterwege en eet puur, eerlijk en onbewerkt. Geen pakjes en zakjes, ga zelf aan de slag met kruiden en specerijen. En heel belangrijk: Eet voldoende! Juist door je op calorieën te focussen bestaat het risico dat je te weinig voedingsstoffen binnenkrijgt waardoor je blijft hunkeren naar eten. Eet volgens de natuur en je kunt veel eten zonder maar een gram bij te komen (dit is mijn eigen ervaring) . Ik weet zeker dat jij op den duur geen behoefte meer hebt aan suikers , en brood 😉

 

Niet vullen maar voeden

Wist je dat wij veel te veel voeding eten waar ons lichaam niks mee kan? Witbrood, kant en klaar maaltijden, cakes , koekjes, sultana’s etc is allemaal voeding (snelle koolhydraten) waarvan je denkt vol te zitten maar die eigenlijk weinig tot geen voedingstoffen bevatten. Resultaat is dat we meer honger en zin krijgen. Hetzelfde geldt voor light- producten: Je lichaam denkt voeding binnen te krijgen, echter dit is leeg voedsel waardoor je snel weer meer gaat eten.

 

Focus je op wat wél kan 

Eet beter voedsel waar je lichaam écht iets aan heeft, en dat hoeft helemaal niet saai te zijn! Je kunt rijkelijk aan groenten, fruit, noten, zaden , pitten, quinoa, koolhydraten (met mate en dan de langzame koolhydraten) vis vlees etc. eten. Kijk naar wat er wel is, in plaats van wat je niet “mag”. Wees creatief! Een boterham kun je prima vervangen door een omelet met groenten, een heerlijke rijke soep, Noets broden (dit zijn broodmixen op basis van noten, pitten en zaden en tevens een goede bron van eiwitten) havermoutpap, havermoutpannenkoekjes, ei/banaanpannenkoekjes, 500 gram fruit. Je diner kun je met kleine aanpassingen gewoon blijven klaarmaken als normaal. Neem iets minder aardappel, rijst of pasta en schep rijkelijk groenten op. Doe hier MTC olie, een extra vergie olijfolie of kokosolie overheen om het af te maken. Heerlijk met verse kruiden! Vlees en vis van goede kwaliteit is geen probleem, zelf probeer ik 3 dagen in de week vegetarisch/vegan te eten en de rest van de week “normaal”. Zo hou je een perfecte balans.

 

Vasten

Ik heb er al veel over verteld maar vasten is echt heel goed voor je lichaam. Het zorgt ervoor dat je lichaam zichzelf reinigt d.m.v. autofagie. Kapotte cellen worden vervangen en beschadigde cellen worden gerepareerd. Dit kun je ook bereiken als je gaat detoxen, het effect is heel waardvol , het heeft een gunstige werking op je immuunsysteem en de afweer van (infectie)ziekten. Mocht je interesse hebben in dit onderwerp kun je mijn blog hierover lezen. 

 

Het verschil tussen snelle en langzame koolhydraten

Snelle koolhydraten zijn koolhydraten die snel worden opgenomen in je bloed, waardoor je hoge pieken in je bloedsuiker krijgt. Snelle koolhydraten vind je vooral in snoep, koek en frisdrank. Maar je vindt ze ook in honing, ijs en producten met witmeel zoals witte pasta, witte rijst en witbrood. Langzame koolhydraten worden langzaam opgenomen in je bloed en bevatten over het algemeen meer vezels. Vezels verminderen niet alleen de bloedsuikerpieken, maar ze geven ook eerder en langer een verzadigd gevoel. Daardoor ga je minder snel tussen de maaltijden door snacken. Voorbeelden van producten die langzame koolhydraten bevatten zijn zilvervliesrijst, volkoren pasta, volkoren brood,  volkoren couscous,  bulgur,  haver, quinoa en alle groenten.

 

Wil jij hulp bij het aanpassen van je leefstijl? Laat het met weten, ik help je graag! Laten we juist in deze tijd elkaar positief beïnvloeden en elkaar helpen, er is al ellende genoeg!

 

Liefs ,

 

Jennifer

 

#leefstijl #blog #voeljegoed