Geniet van kosteloze verzending voor bestellingen boven de €100,- binnen Nederland!

Voeding en huidveroudering: de nieuwste inzichten

Hallo, wat leuk dat je meeleest!

Deze blog bevat waardevolle informatie over de laatste nieuwe inzichten op het gebied van voeding en (huid)veroudering. Huid staat bewust tussen haakjes, want als we zichtbaar ouder worden aan de buitenkant, kun je je voorstellen dat er binnen in ons lichaam hetzelfde gebeurt.  Aanleiding tot het schrijven van deze blog was mijn aanwezigheid op het Huyd congres een aantal weken geleden. Het Huyd congres is een soort festival waar je op gezette tijdstippen kunt kiezen naar welke dj (lees lezing) je wilt gaan. De lezing van Kris Verburgh (auteur van het boek de voedselzandloper) over voeding en veroudering stond bovenaan mijn lijstje. Ik deel graag deze inzichten met je.

Waar het op neerkomt is het volgende: Een hoog insulinegehalte en IGF-1 (insulin like growth factor, oftewel groeihormoon) en een hoog MTOR (mammalian target of rapamycine) gehalte stimuleren groei en veroudering. Het klinkt heel technisch, ik heb een heel begrijpelijke samenvatting gemaakt van deze theorie dus lees gewoon lekker verder:

De bloedsuikerspiegel

De kern van het verhaal heeft allemaal te maken met onze bloedsuikerspiegel. De voeding die wij eten zorgt ervoor dat het glucosegehalte in ons bloed stijgt. Dit wordt de bloedsuikerspiegel genoemd. Zodra je bloedsuikerspiegel stijgt, krijgt je alvleesklier een seintje om het hormoon insuline aan te maken. Insuline is nodig om de glucose naar je cellen te brengen waar ze nodig zijn om energie te geven. Dit kunnen je spiercellen zijn maar ook cellen in je hersenen zodat je helder kunt denken. Op het moment dat we voortdurend een hoog insulinehalte hebben stijgt ook het MTOR in ons lichaam. MTOR (mammalian target of rapamycine ) is een eiwit aanwezig in alle cellen. Door het eten van (snelle) koolhydraten zoals brood, pasta gebak etc. stijgt het insulinegehalte. Insulinepieken zorgen ervoor dat er meer IGF’s ( groeihormonen) en MTOR aangemaakt worden.

Beide veroorzaken bij constante verhoging van het insulinegehalte samenklontering van eiwitten.

De samenklontering van eiwitten komt tot stand doordat MTOR het zelfvernietigend vermogen van eiwitten verhindert. Op het moment dat een eiwit niet meer goed functioneert, vernietigd deze zichzelf en worden er nieuwe aangemaakt. Als iemand dit proces dus verstoord hopen zich de onwerkzame eiwitten op in de cellen. Gebeurt dit rondom een gezonde lichaamscel of huidcel dan kan de cel niet goed meer functioneren en sterft af –> de veroudering is in gang gezet.

Het is raadzaam de bloedsuikerspiegel stabiel te houden. Zo voorkom je een hoog insulinegehalte. Dit kun je doen door voeding te eten die de bloedsuikerspiegel geleidelijk aan laat stijgen. Met andere woorden: eet voeding met een lage glycemische index. Dit zijn producten die de bloedsuikerspiegel langzaam laten stijgen zoals: Groenten, fruit, gevogelte, vis en peulvruchten. Bloedsuikerschommelingen zijn niet bevorderlijk voor een stralende huid, en ook niet voor een gezond lichaam. Kris Verburgh heeft een handige zandloper gemaakt die laat zien hoe een gezond voedingspatroon er uit zou moeten zien:

 

 

 

 

 

 

Bronnen:

Nutrigerontologie, voeding en veroudering volgens Kris Verburgh

http://www.zoelho.com/ZoelhoNL/Publish/Definities/mTOR.htm

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *